7 най-добри SEO инструменти

(Инфографика)

Най-добрите тулове в SEO оптимизацията

На тази страница са подготвени най-добрите инструменти за SEO, които помагат в оптимизирането или анализа на сайта.

Комбинирането на някои от най-мощните тулове могат да дадат много добра представа в SEO дейността и затова как се представя сайтът ви в търсачките.

Не е необходимо да се използват и всички инструменти. Може да подберете тези средства за seo анализ, които най-добре отговарят на нуждите ви.

Ahrefs

Ahrefs SEO инструмент

Ahrefs е един от най-препоръчваните инструменти за SEO. Той е едва само на второ място след Гугъл по обхождане на сайтове.

Тулът изобилства от функции, които помагат изпълнението на един SEO одит и спокойно се числи за един от най-добрите seo инструменти, защото показва кои части от уебсайта ви изискват подобрения, за да гарантира най-доброто ви класиране.

Благодарението на Аhrefs можете да направите анализ на линковете, които сочат към вашия сайт и да прецените дали има опасни спам линкове, които трябва да се отстранят, за да не навредят на класирането и представянето ви в интернет.

Инструментът ви позволява да разберете и какви линкове водят към конкурентите ви, да определените кои са добрите SEO връзки и да се възползвате от това и вие да получите такива.

Това е възможно, защото Ахрефс поддържат най-голямата налична система за backlinks в реално време от около 16 трилиона известни връзки от 200 милиона домейна.

Също така тулът дава възможност да разберете по какви фрази хората плащат за реклама и да подберете такива печеливши фрази, които да включите като заглавия в блога си.

Можете да използвате този SEO инструмент, за да намерите такова  съдържанието във вашата ниша, към което водят най-много линкове и да направите и вие подобно съдържание.

Всички тези полезни функции го правят един наистина безценен тул в SEO сферата и маркетинга.

Google search console

Google search console може да се ползва безплатно от всеки, който притежава уебсайт. Конзолата на Гугъл ви позволява да наблюдавате и отчитате присъствието на уебсайта си в търсачката.

Лесно можете да използвате този сео инструмент – трябва да свържете само сайта си към него чрез код и след това можете да изпратите вашата карта на сайта за индексиране. С Гугъл конзолата можете да контролирате това, което искате да се индексира и да отчитате как сайта ви се представя в търсенето.

Конзолата за търсене благоприятства потребителите си да разберат как Гугъл и неговите потребители виждат сайта. Съответно този сайт е един от силно препоръчителните средства за SEO анализ, който да използвате, за да оптимизирате по-добре представянето си в резултатите от търсенето с Google.

Majestic

Majestic е също един от много ценните инструменти за SЕО според много експерти. С функцията Site Explorer можете лесно да получите обща представа за сайта си – чрез възможността да изследвате броя и качеството на ликовете към сайта си анкорите, които водят към него.

Този инструмент също е много полезен, ако иксате да направите анализ на SEO връзка.

Също така инструментът показва от кои държави имате препратки, може да проучвате ключови думи и също така да сравнявате сайтове и да проследявате ранга си.

Google Analytics

Google Analytics е изключително важен ресурс по отношение на SEO, тъй като предоставя много полезна информация, наприемeр, броя посещения на сайт, източниците на трафик и демографските данни за местоположението.

Google analytics

С подобна информация от Google Анализ маркетолози или хората, които разбират повече в тази сфера, могат да променят стратегията си за съдържание и да разберат какво работи и какво не.

Google analytics се нарежда сред един от най-добрите безплатни сео инструменти, който всеки дигитален маркетинг би трябвало да използва. Гугъл разполага и с други полезни инструменти като PageSpeed Insights, Keyword Planner, Конзолата за търсене и таблици.

Moz

Moz e платформа от SEO инструменти, които имат за цел да ви помогнат в увеличаването на трафика, класирането и видимостта на сайта в търсачките.

Moz инструмент за SEO

В Moz можете да намерите много добри платени, както и някои безплатни сео инструменти, които да хвърлят добра светлина върху процесите на SEO на вашия сайт.

Semrush

Semrush първоначално е разработен през 2008 г. но след като през 2018 г. получава финансиране от 40 милиона, той продължава активно да разширява дейността си.

Чрез Semrush можете да получите подробни отчети за анализ на ключови думи, както и обобщение на всички домейни, които управлявате.

Semrush е един от средствата за seo анализ, който ви позволява да сравните производителността на страниците си, за да видите как се класирате спрямо конкуренцията. Например, можете да направите одит на линковете, които водят към вашия сайт. 

Анализът на трафика помага да се идентифицират основните източници на уеб трафик на вашите конкуренти. Това дава добра представа по отношение на средната продължителност на сесията на вашия сайт или конкурентите ви и процента на отпадане.

Разяснение: „процент на отпадане“ това представлява процентът на посетителите, които посещават даден уебсайт, като го напускат без да отворят която и да е друга страница от него.

Similarweb

Similarweb изчислява трафика на месечна база на сайта. Също така, инструментът позволява да разберете дали трафикът е директен, от търсене, социални медии или от имейли. Освен това тулът помага да разберете откъде е този трафик като държави от една страна, или като трафик от сайтове, които сочат към вашия сайт и изпращат трафик.

7 най-добри инструменти за SEO

Заключение

Отделните инструменти за SEO помагат за различни неща по отношение на анализа и оптимизацията на търсачки, но един наистина добър SEO одит изисква много повече от просто събиране на данни за метриките и представянето от seo инструменти.

Важен е цялостният поглед върху нещата, което може да се осъществи само от SEO специалист.

Споделете кой seo инструмент ви е бил най-полезен за вас в коментарите и какви други намирате за ефикасни в своят маркетингов процес.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *