Off-page SEO оптимизация:

Какво е и защо е необходима? (+инфоргафика накрая)

В тази страница ще обясня защо е толкова важно да се отделя сериозно внимание върху off-page състоянието на сайта. Какви действия могат да се направят, за да се подобри класирането чрез линк билдинг и други стратегии и какви допълнителни елементи да се наблюдават, за да увери Google в качеството и полезността на сайта ви.

1.Какво е off page seo?

Това са всички действия които вие или другите извършвате извън сайта, които целят да подобрят позициите му в резултатите от търсенето. Това могат да бъдат изграждане на връзки или промоционални техники.

В това ръководство ще обясня какво е off page seo и off page одит и какво точно включва това. Също така ще разберете защо off page оптимизацията е толкова важна и ще ви се представят насоки за това как да започнете да оптимизирате според факторите за off page, така че да увеличите трафика и да постигнете целите си за дигитален маркетинг.

Как работи off page оптимизацията?

Гугъл и други търсачки използват връзки от други уебсайтове като индикатор, чрез който да определят надеждността на сайта ви.

Идеята е, че ако авторитетен сайт желае да постави линк към вас, насочвайки част от читателите си към вас, той вярва в качеството на съдържанието ви.
И тъй като Google самостоятелно не може да оцени надеждността на всеки уебсайт, той използва връзките, които сайтът има към себе си като метрика, чрез която да оцени качеството му.

Как сами да повлияем на off page оптимизацията на сайта?

Да започнем с някои от стратегиите

2. Линк билдинг

Както разбрахме, Гугъл използва броят на връзките, като показател за авторитет и качество на сайта, логично следва и че сайтове със страници с голям брой линкове към себе си, ще се класират по-добре в търсачката.

Това означава, че получаването на връзки от други сайтове е изключително важен елемент от процеса на вашето SEO.

Но докато много собственици на сайтове правят грешката, когато правят анализ на SEO връзка, да се съсредоточат единствено върху количеството на рефериращи сайтове, в своята външна SEO оптимизация трябва да вземете предвид и качеството, когато имате възможност да избирате връзките си.

Връзките от висококачествени сайтове правят сайта ви да изглежда в очите на Гугъл много по-стойностен, а това повлиява на класирането ви, така че не пренебрегвайте този фактор.

1.Гест блогинг или гост публикации

Гест блогинга като част от off page оптимизацията е начин за генериране на автентични връзки.

С тази техника е възможно да се увеличи и трафика към сайта ви, но в последно време трябва много да се внимава с нея. След последните ъпдейти, Гугъл проследяват сайтове, които използват гест блогинг и ги наказват. Така че, ако използвате тази техника, действайте внимателно, за да не предизвикате нежелани наказания.

Уточнение:

В биографичната част на автора в стаята ви в гест блог сайта е добре да се добавя информация за автора заедно с връзката към уеб сайта ви.

2. Счупени връзки

Тъй като сайтовете и тяхното съдържание се променят постоянно, някои линкове, които са сочели към дадените сайтове, в някакъв момент може да престанат да работят.

Идеята тук на оff page SEO оптимизацията е да потърсите за повредени линкове във вашата ниша, да направите ново съдържание на съответната тема и да представите това съдържание на друг инфлуенсър във вашата индустрия. Като след това попитате хората, на които съответната статия им е давала 404 грешка, затова, дали биха искали да използват вашето съдържание вместо нея като поправен линк.

Може да използвате Ahrefs за намиране на счупени линкове.

Инструмента Ahrfs за намиране на счупени линкове

След като сте намерили счупените връзки и теми, трябва да определите кои от тези линкове ще добавят стойност към сайта ви и кои ще имат смисъл и за администратора на свързващата страница.

Преди да се заемете с писането, вземете предвид следно, когато наблюдавате сайтa, откъдето бихте желали да получите линк:

-дали той има прекалено много изходящи връзки

-дали връзките към него са стойностни, а не оспамени

-дали съдържанието като цяло е нискокачествено или добро

-дали съдържанието съответства по тема с това на вашия сайт

Тактиката при off page за намиране на счупени линкове е хубава, но понякога изисква време – за написване на статията, за отговор от самия администратор на сайта или др. но е добра разновидност за линкпрофила ви.

3.Създаване на контакт с блогъри

Идеята на тази off page seo тактика е да изпратите запитване към блогъри с вашето съдържание с цел получаване на линк (или размяна на линкове). Добре е да имате предвид следните неща, преди да започнете да изпращате имейли със запитване:

Идеята на тази off page seo тактика е да изпратите запитване към блогъри с вашето съдържание с цел получаване на линк (или размяна на линкове). Добре е да имате предвид следните неща, преди да започнете да изпращате имейли със запитване:

-покажете, че вашето съдържание е наистина ценно.

-направете проучване – изследвайте бранда или сайта и на тази връзка се свържете с блогъра, който да публикува.

-обмислете добре съобщението в имейла си и представете своето качествено съдържание вътре. Знаете, че имате възможност на едно първо впечатление.

Съвет: В интернет пространството можете да намерите модели на имейли, по които да разработите собствен, за да имате пълноценен и успешен контакт с потенциалния блогър.

4. Коментари във форуми или блогове

За съжаление характерното за тази off page SEO тактика е, че повечето от коментарите във форуми, както и тези в блогове, крият високият риск от това лесно да бъдат премахнати. Необходим е опит в писането на подходящи коментари с линк, който да сочи към вас. Но, ако го правите по правилен начин, линковете от форуми или блогове могат да ви донесат и трафик.

Описаните техники до момента за Off page външна оптимизация в миналото са се използвали много повече. Сега се внимава с тях поради нашумелите в последните години наказания от Гугъл.

Необходимо е да се прави анализ на seo връзките ви, за да сте сигурни, че всичко е наред и няма изкуствено генерирани лоши линкове към вас от форуми или всякакви други места.

5. Директории

Директориите приличат на жълти страници, в които можете да поставите линкове към сайта си. Някои от директориите са добри и дори безплатни.

Така може да изглежда една директория:

Директории
Въпрос е на търсене и проучване на хубавите директории, където може да сложите линк.

6. Наемане на линкове

Наемането на линкове от други сайтове или PBN мрежа от сайтове е друга стратегия на off page оптимизацията.

Тя е много лесен и бърз начин, с който можете да се сдобиете с линкове и ще ви спести много време и усилия.

Когато наемете PBN сайтове (наричани още сателитки), трябва да избирате такива сайтове, които са на сходна тематика с вашия сайт. Също така разпределете и добре анкорите (имената на самите линковете) които да сочат към вас, за да изглеждат те натурални.

От сайта – pbn.bg можете да наемете PBN линкове и да си помогнете в класирането в Гугъл.

Разбира се винаги трябва внимателно да използвате и тази техник. Добре е да разнообразявате линкпрофила ви и с всякакви други добри линкове, за да не станете подозрителни за Гугъл.

Нека да разгледаме и една важна метрика, по която да се ориентирате дали сайтът, от който искате да вземете линк, има надежден фактор.

7. Домейн ауторити / Domain authority

Домейн ауторити представлява число от скалата 0 до 100, което оценява колко е надежден сайта ви според връзките, които имате.

Колкото по-качествени са връзките, които притежавате, толкова по-високо ще е и числото, което определя вашето домейн ауторити. А това води до по-добро класиране в резултатите от търсенето.

Може да проверите вашето домейн ауториту (DA), като използвате сайта на Moz

А най-добрият начин да увеличите DA-то е, като получавате връзки от надеждни сайтове.

Понякога обаче това е трудна работа, особено ако сайтът ви е нов, никой не го познава и още не е натрупал никакъв авторитет.

Това, което може да ви помогне е да разменяте линкове от сайтове в сходна сфера. Като знаете метриката Domain authority (DA) може да преценявате колко са подходящи сайтовете, които да сочат с линк към вас.

8. Вътрешни връзки

Поставянето на вътрешни връзки е също много важен елемент oт оff page SEO оптимизация на сайтa и може много да повлияе на класирането на му. Използването на вътрешни линкове включва определени ключови думи, както думи от всякакъв вид и бранда ви.

Интелигентното оптимизиране на вътрешни връзки не се състои в това просто да се поставят безразборно някакви вътрешни връзки. Трябва да се направи анализ на SEO връзката и да се потърси как от една страница да се прелее силата на линка към друга страница.

Нито една от вашите страници не трябва да остане несвързана. Всяка страница трябва да бъде неразделна част от сайта ви и да улеснява навигацията. Това е особено важно както за потребителите, които лесно да намират отделни страници и да се „натъкват“ и на други, така и за обхождането на самите търсачки.

Също така, страниците, които имат сходна тематика трябва да бъдат свързани помежду си.

В допълнение, трябва да имате страници със силози, които се свързват със страниците на вашата категория и поддържащите публикации. Така, когато поставите линк към началната страница, силата преминава от категориите и поддържащите страници към съответната, като по този начин повишава ефективността на търсенето.

9. Реклама чрез социални сигнали

Влиянието, което връзките от социални медии (като Facebook, Twitter) оказва върху сайтовете за тяхното SEO е много по-неясно, отколкото линковете, получени от нормални сайтове.

Direktorii

От една страна притежаването на социалните сигнали се възприема като някакъв признак за класиране, но от друга страна, през 2016 г. Гари Илс заяви, че те не се вземат под внимание от гледна точка на SEO.

Разбира се, социалните сигнали – не само споделянията, но кликванията и коментарите – могат да помогнат на вашето off page seo, като разпространят или популяризират дадено ваше съдържание и това да доведе до линк. Но, по отношение на класирането, е трудно да се каже дали те имат някакво влияние.

Все пак макар и да не оказват пряко въздействие по отношение на SEO, те могат да ви помогнат да придобиете повече трафик и да повишите осведомеността на хората за мaрката ви. Това косвено може да има положително въздействие върху общите резултати от търсенето.

Разбира се, междувременно не трябва да се забравя и за качеството на съдържанието на вашия сайт или неговото on-page SEO. Всичко там трябва да е налице, за да може да бъде достатъчно атрактивен сайтът за посетители и съответно да оставят външни връзки и коментари за него.

10. Инфлуенсър маркетинг

Има една тактика, която по-трудно се сработва, но е начин, чрез който могат да се получат линкове.

Инфлуенсър маркетинг е стратегия, при която бизнесът и марките работят заедно с известен блогър или социални медии с цел да промотират техните продукти и услуги. Тъй като тези влиятелни хора се радват на огромна аудитория, фирмите искат да се потопят в тази аудитория, като включат техните продукти или услуги, като бъдат споменати от инфлуенсърите.

Как да привлечете вниманието на инфуелсър?

Говорете за инфлуенсъра в блога си, цитирайте ги или споменете нещо, свързано с техния бранд. След това се свържете с тях по социалната медия или имейл адрес, за да ги известите, че имате съдържание, свързано с тях. Тъй като хората обичат да бъдат разпознавани има вероятност те да оставят линк към вас, ако ги помолите.

Работете заедно с инфлуенсъра, за да създадете много полезно ръководство, видео или друго ценно съдържание. При този вариант, може да получавате линкове, като съвместно популяризирате съдържанието си по различни канали към съответните аудитории.

Възможният начин за отплата е или когато директно се заплати на съответния инфлуенсър или да му се даде безплатно да ползва продукта ви. Има изградена симбиоза, в която и брандът и инфлуенсърът влизат във взаимноизгодни отношения, като по този начин работите успешно върху външната оптимизация на сайта си.

Накратко, какво е влиянието от off page оптимизацията за собствениците?

Успешната Off page SEO стратегия ще генерира следните предимства за собствениците на уебсайтове:

Ще увеличи класирането ви: уебсайтът ви ще се класира по-високо в търсачките, а това ще повлияе на увеличението на трафика.

Ще увеличи пейдж ранк/Page rank – това е число между 0-10, което показва стойността на сайта ви в очите на Гугъл.

Днес пейдж ранк е всъщност само един от 250-те фактора, които Google използва за класиране на уебсайтове и макар официално тази метрика да не съществува вече, си има своето значение за сайтовете.

По-голяма видимост: по-високият резултат означава и по-голяма видимост сред хората, защото когато даден уебсайт се класира на челни позиции, той вече по естествен път получава повече връзки, повече посещения и повече споменавания в социалните медии. В сферата на SEO всяко едно нещо помага на друго и така всичко взаимно си влияе. Ако направите нещо неподходящо, това ще окаже влияние по веригата.

Off page SEO инфографика

Заключение:

Off page оптимизацията е също толкова важна, колкото и оn site оптимизацията. Ако искате вашият сайт да има успех, трябва да се погрижите и за двете.

Положете усилия в това да направите един страхотен уебсайт, който да промотирате и заедно с off page техниките ще увеличите много потенциала на вашия бизнес. Одитирайте линковете си поне на половин година, за да сте сигурни, че всичко е наред.

И така, коя най-първа стъпка ще предприемете за вашата външна сео оптимизация или считате за най-важна? Моля споделете в коментарите.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *