Технически SEO одит на сайт

14 стъпки за извършването му (примери+инфографика)

Техническият SEO одит е много важна стъпка от целия SEO процес. Ако има проблеми по техническата час на сайта си, вероятно SEO усилията ви няма да доведат до очакваните резултати.

Ето защо е от голямо значение да се уверите, че разбирате какво е техническо SEO и какви са стъпките, за да бъде извършено то правилно.

В тази статия ще научите какво е технически одит и какви са най-добрите практики, които да следвате. Чрез това ръководство ще се ориентирате и какво да очаквате от един технически seo одит.

1. Какво е технически SEO одит на сайт?

Техническият SEO одит е процес на анализиране и проследяване на ефективността на ключови метрики за сайта, които влияят на всички области на вашия уебсайт.

Целта на техническия анализ е да идентифицира недостатъците на структурата на уебсайта ви, които влияят негативно върху неговото представяне и производителност и по този начин ощетяват класирането му в търсенето.

Много хора смятат, че техническият SEO одит е еднократен процес. Да, доста елементи от него са по този начин, но е и от решаващо значение да започнете с одит днес и да продължите да оценявате уебсайта си редовно. Когато вашият бизнес расте и уебсайтът се променя и разширява, трябва да се следи по какъв начин тези промени повлияват на SEO представянето ви.

Ето няколко отлични момента, в които да поискате извършване на технически анализ (на сайта)

-Вашият уеб сайт е наскоро направен
-Вашият уеб сайт им нов дизайн
-Структурата на уеб сайта ви се е променила
-Изминало е повече от година от последния ви одит

Има ли начин да спечелим по-добри позиции в класирането?

 

Има и той е чрез адаптиране на сайта по начина, по който Гугъл отговаря на запитванията в търсачката.

RankBrain е система за изкуствен интелект на Гугъл, която обработва и оценява резултатите от търсенето.

Тази система на машинно обучение помага на Гугъл да анализира колкото се може повече заявки в търсенето, като предлага най-добрите резултати според това какво търсят хората. Но тъй като RankBrain е система, която постоянно се развива, адаптирането към нея е непредсказуемо и трудно постижимо.

Накратко

Техническия одит и настройка подобрява способността на Гугъл да открие и разбере сайта.

По какъв начин можем да убедим Гугъл кои наши страници са важни?

Гугъл класифицира URL адресите по време на обхождане с алгоритъма си, известен като „Значение на страницата“. Това се използва, за да може търсачката да разграничи важните страници, които да обходи от тези с по-нисък приоритет.

В днешно време има твърде много уеб страници, почти 2 милиарда, а роботите не могат да посещават всеки път сайта, когато има нова страница или актуализирано съдържание. Гугъл определя важността на страницата, за да е наясно кои страници да посети спрямо други.

Когато се оптимизирате по всички важни условия, ще можете да увеличите фактора – важността на страницата в сайта и така да помогнете на Гугъл да разбере кои страници са приоритетни за обхождане.

Накратко факторите, които Гугъл взима предвид за определянето на значението на страницата:

– Ранк на страницата
– Тип страница или файл
– Брой и вид на вътрешните връзки
– Брой външни връзки
– Приложимост и качество на съдържанието
– Sitemap.xml
– Честота на актуализиране
– Качество на уебсайта и source кодове

Как да стартираме?

Ако сте прочели предишната ми статия за това как работят търсачките, трябва да знаете, че търсачките най-напред се заемат с обхождане и индексиране на сайта, преди да отговорят на заявките на търсене.

По време на този процес търсачките търсят публикувано съдържание, което да добавят към своят индекс.

Те намират, четат и организират тези страници в своята база данни, така че на по-късен етап чрез своите алгоритми, да получат достъп до тези страници, за да предоставят точни отговори на заявките, които потребителите въвеждат в търсачките.

Техническото SEO се нарича техническо, защото няма нищо общо със самото съдържание на уебсайта или с рекламирането на сайта. Основната цел на техническия SEO одит е да се оптимизира инфраструктурата на дадения уебсайт.

Сега, нека да откроим основните най-добри практики в техническия анализ

2. Посочете своя предпочитан домейн

Когато настройвате уебсайта или блога си, трябва да определите предпочитания от вас домейн. По този начин вие инструктирате търсачките кой вариант на домейна искате да използвате през целия живот на вашия уебсайт.

Нека да видим защо трябва да направите това

Уебсайтът има достъп по подразбиране с www и без www версията пред името на домейна.

Например, ако домейнът ви е ergomebeli.com, достъпът до уебсайта може да се извърши както от http://www.ergomebeli.com, така и от http:// ergomebeli.com (т.е. без www).

Същото важи и за https версията, в която можете да добавите www или да посочите сайтът ви да бъде без това.

Ако не се уточни коя версия да се използва ще е объркващо за търсачките, тъй като те ще смятат, че това са два различни уебсайта.

При недефиниране на домейна в началото, това би могло да доведе до проблеми с индексирането, дублираното съдържание и накрая и загуба на ранга на страницата.

Няма определени предимства на единия формат пред другия от SEO гледна точка. По-важното е да информирате търсачките за вашето решение и това, което прецените да остане докрая на използването на домейна.

В случай, че промените решението си, можете да използвате 301 редирект, за да пренасочите единия формат да води към другия, но това не се препоръчва, защото винаги има риск от миграции на домейни.

3. Оптимизирайте своя Robots.txt файл

След като сте приключили с настройката на предпочитания домейн в своя технически одит, следващата стъпка е да проверите и оптимизирате вашия robots.txt файл.

Kакво е robots.txt?

 

Robots.txt е текстов файл, който се намира в главната директория на уебсайта ви (root directory), който дава указания на търсачките за това кои страници от сайта ви да се обхождат и да бъдат добавяни в индекса на търсачките.

Форматът на този файл е много прост и в повечето случаи не е необходимо да се правят промени по него.
Това, което е важното да се провери в одита е дали няма фалшиви блокирания, които да забраняват на роботите на търсачките да индексират вашия уебсайт.

4. Оптимизирайте своите URL адреси

Следващият елемент от вашия технически SEO одит, на който трябва да се обърне внимание е да се разгледа структурата на URL адресите на вашия уебсайт (често тази стъпка се възприема и за част от on-page SEO).

А под структура на URL адресите се има предвид начинът, по който изглеждат адресите на сайта ви.

От SEO практиката до момента най-доброто по отношение на URL адресите е следното:

  • Използвайте само малки букви
  • Използвайте „-“, за да разделите думите в URL адреса
  • Направете ги колкото се може по-кратки, но описателни
  • Избягвайте да използвате ненужни символи или думи
  • Използвайте ключови думи в URL адреса си, но без да претрупвате адреса с тях

Като цяло след като сте определили формата на вашия сайт, единственото нещо, което ще трябва да правите, е да обръщате внимание върху оптимизирането на новите URL адреси, когато публикувате ново съдържание.

Например, ако трябва да публикувате ново съдържание, което има заглавието : „Защо да използваме ергономични столове?“

URL адресът, генериран от WordPress би могъл да бъде http://ergomebeli/zashto-da-izpolzvame-ergonomichni-stolove.

Може да се направи по-кратко като например: http://ergomebeli.com/ergonomichni-stolove/ което е по-таргетирано и лесно за запомняне.

Ако решите да промените постоянната структура на връзката, можете да го направите, като използвате 301 пренасочване. Но не се препоръчва да сменяте адресите на вече съществуващи URL адреси, тъй като ползата от това ще е малка.

5. Структура на уебсайта и редизайн

Структурата на уебсайта е много важен фактор за вашето SEO поради много причини.

Потребителите могат да намерят по-бързо това, което търсят и да останат на уебсайта, а търсачките, от друга страна, могат по-лесно да разберат и индексират уебсайта.

Голяма грешка, която много уебмастъри допускат е, че в усилията си да оптимизират своите сайтове за конверсии, те забравят за навигацията и структурата на сайта и в крайна сметка увреждат своето SEO.

В техническия SEO одит трябва да се обърне сериозно внимание върху това.

Google взима под внимание общата структура на сайта, когато оценява конкретна страница и това е нещо, което не трябва да се пренебрегва.

В допълнение, както е посочено и от самия Гугъл, една добре дефинирана структура помага на уебмастърите да насочат към Google важното съдържание на даден уебсайт, нещо, което ще повлияе много за увеличаването на класирането на страниците, които наистина имат значение.

Обобщено казано, целевите страници на усебсайта ви (или тези с продукти) трябва да се намира не повече от 3 клика от началната страница, а по-маловажните страници да насочват към по-важните страници, за да придават тежест.

При олайн магазините например подктегориите трябва да сочат към категориите, катеориите към подстраниците, подстраниците към страниците.

Не е задължително за всеки сайт, но в техническия одит е добре да се проследи дали има наличие на breadcrumb меню, особено за по-големи сайтове за онлайн магазини.

Какво е Breadcrumb меню?

 

Breadcrumb меню това е набор от връзки в горната част на страницата, която позволява на потребителите да се придвижват към предишна страница (обикновено страницата с категории) или към началната страница на уебсайта.

Хлебни трохички

Менюто на хлебните трохички се използва по две основни причини:

  •  помага на посетителите по-лесно да се ориентират в сайта и да навигират в него, без да се налага да натискат бутона за връщане назад.
  •  те много добре подсказват за структурата на уебсайта, което е важен фактор за търсачките.

Breadcrumbs или хлебните трохички са споменати в много ръководства като важен SEO елемент, защото те силно се препоръчват от Гугъл.

Breadcrumb или хлебните трохички са част от структурните данни. А..

7. Какво са структурни данни в областта на SEO?

Структурираните данни стават все по-важни през последните няколко години, тъй като се използват осезаемо от Google в резултатите от търсенето.

По-просто казано, структурираните данни са код, който можете да добавите към уеб страниците си, който е видим от роботите на търсачките и който им помага да разберат контекста на съдържанието ви. Това е начин да опишете данните си в търсачките на език, на който те могат да разберат.

Каква е връзката на структурните дани с техническия SEO одит?

Въпреки че структурираните данни са свързани със съдържанието на даден уебсайт, те са част от техническото SEO, защото трябва да се добави код към съдържанието, за да се направи правилно. Обикновено това е еднократен процес – след като веднъж сте добавили структурните данни за даден елемент не е необходимо да правите нищо по въпроса.

Например – в случая с хлебните трохички – веднъж трябва да ги конфигурирате и след това не са необходими допълнителни действия.

Същото се отнася и за статиите. След като веднъж е добавена правилната дефиниция на структурни данни към вашия CMS тя автоматично ще бъде приложена към ново съдържание.

Каква е ползата от използването на структурирани данни?

Структурните данни могат да ви помогнат да подобрите представянето на съдържанието и листингите в търсачките или чрез това да ви се генерират автоматично подходящи снипети. Както би могло да увеличи честотата на кликванията.

Има много начини, чрез които да използвате структурирани данни, за да опишете съдържанието си. Най-популярни структурни дани са: статии, събития, обяви за работа, рецепти, местен бизнес и др. Можете да разгледате пълния списък на структурни данни тук.

8. Проверете вашите канонични URL адреси в техническия SEO одит на сайта

Това е лесен начин да посочите на Гугъл коя версия на дадена страница да се вземе предвид при индексирането на уебсайта ви. Концепцията е подобна на посочването на предпочитания домейн, която споменах по-горе.

Най-лесният начин да проверите дали вашият уебсайт има каноничен адрес е да посетите някоя от страниците си, като щракнете с десен бутон на мишката върху някой от тях и изберете „View page source” . Потърсете за rel = ”canonical” и наблюдавайте какво ще се появи.

Ако не намирате каноничния адрес в сайта и ползвате WordPress, можете да използвате плъгин, за да го добавите, но ако вашият сайт е изработен от програмист, свържете се с такъв, за да направи необходимите промени в кода.

Каноничен адрес

Така, както и другите технически SEO елементи, веднъж приложен каноничния адрес, след това не е необходимо да правите нещо друго.

Каноничните адреси се използват също при наличие подобни или дублирани страници. Необходимо е да поясните на Google коя страница ще използвате с каноничен адрес, ако имате 2 еднакви, тъй като в противен случай може да доведе до наказание.

Повече пояснение можете да прочетете тук.

9. Оптимизирайте собствена 404 страница

404 страница се показва на посетителите, когато страницата, която са посетили не съществува във вашия сайт повече. Възможно е страницата е да е била изтрита, URL адресът да е променен или да е бил сгрешен URL адреса в браузъра.

404 not found

Повечето съвременни теми на WordPress разполагат с оптимизирана 404 страница. Но, ако вашата тема няма, можете лесно да си направите такава, която да е SEO friendly чрез плъгин или като редактирате самата тема.

Какво представлява една оптимизирана 404 страница? Какво трябва да съдържа?

-Необходимо е тази страница да изглежда подобна на целия сайт – да има същите навигационни менюта, (цветовете на бутоните или начинът, по който като цяло изглежда сайтът ви, трябва да е същата и на страницата).

Някои трикове за създаване на 404 страница:

  • Кажете на посетителите на приятелски език или по забавен начин, че страницата, която търсят, вече не е налична
  • Предложете им алтернатива – може да е началната страница или нещо подобно на съдържанието, което е било потърсено
  • Улеснете връщането им към предишна страница, началната или някоя друга

Така посетителите няма да си помислят, че сайтът не работи по някаква причина, а ще продължат да навигират в него.

Как да проверите за наличието на 404 страница?

<br

Да намерите вашата 404 страница и да проверите как изглежда е много лесно. Просто отворете нов прозорец на браузъра си и въведете URL адрес на сайта ви, който не съществува. Това, което ще ви покаже браузъра е вашата 404 страница.

Също така някои съвременни тулове показват директно дали имате 404 страница, което ще улесни одита ви.

Съвет: Не отделяйте прекалено много време в оптимизирането на вашата 404 страница. Просто се уверете, че когато дадена страница не бъде намерена, тя ще отвежда към персонализирана 404 страница.

10. Създайте HTML карта на сайта/HTML sitemp

Какво представлява HTML карта на сайта?

Това е карта, която се намира на вашия сайт, която съдържа линкове от всяка една страница на сайта ви.

Карта на сайта
Карта на сайт

Защо е важна HTML картата?

HTML картата предоставя лесен изглед за потребителя на всички ваши връзки в сайта.

Освен това тя е страница, в която може лесно да се обходят всички страници, които са по-навътре в сайта и са по-малко обхождани от бота на Google.

Как се прави HTML карта?

Може да използвате различни плъгини, които да ви помогнат за това.

11. Оптимизирайте вашата XML карта (XML Sitemap)

Когато проверявате в техническия одит за XML Sitemap трябва да имате представа, че това е XML файл, който подрежда в списък всички страници и публикации, налични на уебсайта ви. Освен заглавието, картата включва публикуваната дата и датата, на която последно е актуализирано съдържанието.

Търсачките използват XML картата като ръководство при обхождането на уебсайт.

Как да оптимизирате вашата XML карта?

<br

Оптимизацията на XML Sitemap е лесно. Включете в сайта си само страниците, които са важни за уеб сайта ви. В повечето случаи това са вашите страници, публикации и категории.

Единствено не включвайте там страниците на автора или други страници, които нямат свое оригинално съдържание.

Ако още нямате генегрирана такава карта, винаги може да използвате този инструмент, за да я създадете.

Използвайте Google search console (или Bing Webmaster tools), за да изпратите своята карта към Google (или Bing) и проверете статуса.

12. Направете вашият сайт HTPPS

Последната тенденция в Интернет е сигурността. HTTPS връзката е известен сигнал в класирането, който допълнително осигурява доверие на потребителите. В одита е добре и това условие да се отметне като изпълнено.

Когато мигрирате сайта си от HTTP към HTTS версията, всяка информация, прехвърлена между вашия уебсайт и сървър (като потребителски имена, пароли, лични данни и т.н.) ще бъде криптирана.

Вече сайтовете имат осигурени и 2-те версии и трябва само да посочите, че искате да ползвате HTTPS версията. Това ще осигури допълнително доверие на потребителите към вас.

Ако вече имате функциониращ сайт миграцията трябва да се направи внимателно и последователно, за да не повлияе на класирането му.

13. Скорост на сайта – колкото по-бързо, толкова по-добре

Друг известен сигнал за класиране е скоростта на зареждане сайта.

Скоростта на сайта влияе 70% върху решениетона за покупка на клиента

Осигуряването на бърза скорост на сайта е технически проблем и изисква извършването на промени в уеб сайта и инфраструктурата, за да получите добри резултати.

Можете лесно да проверите скоростта на сайта си с помощта на инструмента: Google page insights.

Той ще ви даде някакви препоръки за това какво трябва да промените, за да подобрите скоростта си, но както споменах по-горе, скоростта е технически проблем така че може да се наложи да се обърнете към дивелопър, който да се заеме с това.

Ако сайтът зареди над 5 секунди 90% от посетителите ще го напуснат

Ето няколко съвета как да подобрите скоростта на сайта си

-Настройте сървъра, за да използвате 64 бита операционна система

-Обновете PHP 7.2 -> това ще ви даде огромни подобрения в скоростта в сравнение с PHP 5.2.

-Оптимизирайте размера на изображенията си чрез плъгини, които могат да ви помогнат да направите това без да губите качеството. Например чрез shortpixel.com

-Намалете използването на плъгини.

-Не използвайте прекалено тежки теми на WordPress

-Оптимизирайте и намалете вашите CSS и JS файлове

-Избягвайте да добавяте твърде много скриптове в <head> частта на уебсайта си

14. Mobile Friendliness или наличието на подходяща версия за мобилни устройства

Ако мобилната версия на вашият уебсайт не зарежда бързо или не изглежда подходяща за използване от потребителите, класирането ви ще пострада. Това става фактор след въвеждането на Google пингвина поради все по-масовото сърфиране на потребителите през телефона.

71% от потребителите очакват мобилните страници да зареждат по-бързо от настолните

Mobile friendliness е част от техническото SEO, защото след като веднъж вашият сайт е пригоден и за мобилни устройства, не е нужно да се занимавате повече. И също така, разбира се, изисква техническо знание за това как да се направи.

Първото нещо, което можете да направите е да проверите в одита mobile friendliness на вашия сайт на телефона. Може да използвате пак инструментът на Гугъл за това.

Ако показателят отчете недобри показания за това как се справя сайтът ви на мобилна версия, ви очаква много работа. Но това е приоритетно, дори и ако вашият сайт мине успешно теста – има неща, които трябва да знаете.

52% от интернет трафика в света идва от мобилни устройства

Вашият мобилен уебсайт трябва да има същото съдържание като сайта на декстопа ви. След въвеждането на mobile first index, Гугъл ще се опита да класира мобилните версии на уебсайтовете въз основа на съдържанието им за мобилни устройства. Това означава, че всяко съдържание на работния плот, трябва да е достъпно и на мобилни устройства (включително вътрешни линкове или други елементи)

Някои препоръки:

-Вашият мобилен уебсайт трябва да зарежда за не повече от 6 секунди(при тестване на 3G).
-Нормално е да имаме по-малко конверсии на сайта през мобилното устройство, но това не означава, че не трябва да се опитвате да оптимизирате уебсайта си и за мобилни устройства.
-Избягвайте използването на изскачащи прозорци (и всякакъв вид pop-ъпи) на мобилната версия.

Съвет: не правете отделна мобилна версия на сайта, тъй като е възможно в някакъв момент Гугъл да класира нея за десктоп юзърите вместо обратното. Просто подобрете самата мобилна версия, която имате на сайта си.

Ако вече имате подходящ дизайн, най-вероятно не е необходимо да сe притеснявате за mobile first index.

15. Ускорена мобилна страница или Accelerated Mobile Pages (APM)

Следва и една незадължителна част от техническия SEO одит поради противоречивостта на ефективността си.

Ускорената мобилни страница е въведена от Google  в усилията си да направят мобилната версия по-бърза. С други думи, APM предоставя орязана HTML версия на уебсайта.

Веднъж създадени, APM страниците за вашия уебсайт се съхраняват и обслужват чрез специален кеш на Гугъл, който се зарежда по-бързо, дори мигновено, от пригодените за мобилна версия страници.

APM страниците са достъпни чрез резултатите в мобилната версия в Гугъл.

Още се дискутира сред SEO общността дали трябва да се въвеждат тези APM страници или не. Има известни предимства и недостатъци и за двете позиции, които в общи линии са:

За APM страниците:

-правят мобилните страници по-бързи

– може да увеличите CTR

Срещу APM страниците:

-не е лесно за изпълнение. Дори при WordPress активирането на плъгините за APM не работят напълно изрядно

-не можете да използвате AMP страници за маркетингови цели

-трябва да наемете специалист, който да ви помогне в изграждането на APM страница

-Може да се объркате във вашите анализи и отчети, тъй като трябва да поддържате и да взимате предвид всеки път отчетите от два различни сайта – APM сайта и вашия собствен.

За момента Гугъл твърди, че няма полза от използването на AMP (освен за скоростта), но това евентуално би могло да се промени в бъдеще.

16. Многоезични сайтове

Ако вашият сайт има повече от един език, тогава е необходимо да използвате атрибута hreflang, за да предоставите на Гугъл повече информация за структурата и съдържанието на сайта ви.

Това ще помогне на юзърите да попаднат на правилната версия на сайта и също така ще ви съдейства за това да оптимизирате сайта си така, че да избегнете дублирано съдържание или проблеми с индексирането.

17. Паджинейшън (pagination)

В днешно време вече се пишат доста по-дълги постове със SEO цел и тази техника може и да не е необходима.

Но, ако все пак по време на одита счетете, че имате прекалено дълъг пост, можете да го разделите на части, които да се четат правилно от Гъгъл с техниката pagination.

Накратко, паджинейшън се използва, когато искате да разделите дълга страница на няколко по-къси и когато активирате страницирането в страниците на категориите.

Paginaion

За да се избегнат проблеми с дублираното съдържание и да се затвърдят линковете и „тежестта“ на главната страница, можете да използвате връзките rel = ”next” и rel = ”prev”, за да посочите на търсачките, че следващите страници са продължение на главната страница.

Така когато Гъгъл намери връзките rel = ”next” и rel = ”prev” в кода, ще разбере коя е главната страница и ще я използва за целите на индексирането.

Бонус 1: Използвайте видео Sitemap/video XML sitemap

Използвайте видео Sitemap/video XML sitemap

Ако имате видеа в сайта си video XML sitemap ще бъде един допълнителен плюс за вас, тъй като ще ви помогне в конкурирането сред останалите видеа.

Какво е XML видео карта на сайта?

Видеокартата помага на търсачките бързо да идентифицират видеосъдържанието на сайта и да го индексират при търсене на видеоклипове.

Защо е важна video sitepam на сайта ви?

Когато създадете видео, тази карта ще ви помогне да се класирате в Google Videos, а това от своя страна, е добър начин на увеличите трафика си. Трябва да предоставите своят video XML sitemap в Google Search Console (Crawl > Sitemaps > Add/Test Sitemap) и готово!

Бонус 2: Използвайте Image XML Sitemap или карта на изображенията

Използвайте Image XML Sitemap или карта на изображенията

Image XML Sitemap помага на търсачките бързо да идентифицират съдържанието на изображението и да го индексират в търсенето на изображения.

Защо е от значение Image XML Sitemap?

Идеята е сходна.

Подреждането по-високо на изображенията ви в търсенето ще повиши органичния ви трафик.

Технически одит на сайт

Заключение

Техничекиqт SEO одит на сайт включва много фактори, които трябва да се вземат предвид с цел да подобрят класирането на сайта.

Някои от тези фактори са по-важни от други спрямо характеристиката на конкретния сайт и при изготвянето на SEO анализ е добре това да бъде съобразено.
Особено важно е, че времето за осмисляне и изпълнение на самия одит е също ценно и за самия собственик на сайта.

Професионалист може да ви насочи към най-важните неща, така че да не губите време да се ориентирате сами. Не е необходимо да стигате до всеки детайл, а по-добре се заемете най-напред с това, което е от първостепенно значение за сайта и ще има най-голяма ефективност.

Така, с технически одит с няколко по-важни действия можете да се постигне много добър резултат.

Кои техники от техническото SEO намирате за най-ефективни или най-трудни за имплементиране във вашия сайт? Моля споделете в коментарите.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *